Actieve rust? Wat is dat?
Actieve rust: de juiste balans tussen actief zijn en rusten. En met actief bedoel ik lekker bewegen, hardlopen in het bos, achter je kinderen of hond aan rennen, mountainbiken, wandelen, wat dan ook, als je maar beweegt. Rust kan van alles zijn maar is niet Netflixen ;-). Wél activiteiten waar je helemaal van ontspant zoals een bad nemen, een boek lezen, bakken in de keuken, afspreken met vrienden of hele rustige yoga, dat kan ook. Als je alsmaar doordendert en niet goed naar je lichaam luistert, dan gaat het op de lange termijn haperen.
Hoe werkt dat dan, dat haperen?
Je voelt je onrustiger worden, hebt een korter lontje naar de kinderen toe bijvoorbeeld, slaapt slechter, voelt je opgejaagd, moe, futloos en je hebt geen focus meer. Dat zijn allemaal signalen van je lichaam dat je te hard aan het rennen bent. En dat je best even op de rem mag staan.
Maar waar zit die rem dan?
Ja, en dat is dus de uitdaging. Want als je zo in de actiemodus staat dan is het heel lastig om een weg daaruit te vinden. Je ademhaling is continu verhoogt en dat zorgt voor meer stresshormonen (cortisol) in je lijf. Je lichaam staat letterlijk ‘aan’. Klaar om te vechten of te vluchten. We noemen dat ook wel het gaspedaal (je sympatische zenuwstelsel). Door je bewust te worden van de signalen die ik eerder noemde, kun je letterlijk op de rem gaan staan. Maar hoe dan? Je kunt een ademhalingsoefening doen: rustig inademen en zo lang mogelijk uit door de mond bijvoorbeeld. Of je kunt heel rustig gaan wandelen in de natuur. Doe iets waar je rustig van wordt, waar je hoofd leger van wordt, en dat is voor iedereen verschillend. Maar je ademhaling heb je wél altijd voorhanden dus doe er iets mee!
Waarom is rust zo’n beladen woord?
Wat ik om mij heen merk is dat het woord ‘rust’ niet echt geaccepteerd wordt in onze samenleving. Het wordt gezien als iets wat je pas doet als je bejaard bent. Of als je een zwakkeling bent. Maar juist door te investeren in af en toe wat rustmomenten, kun je veel meer genieten van al die drukke toestanden. En het zorgt er bij mij voor dat ik veel beter kan pieken op momenten dat het ook écht nodig is. Zoals tijdens een sportwedstrijd bijvoorbeeld.
Daarom starten mijn workouts – de Easy Boost en Easy Run – áltijd vanuit rust. Iedereen komt haastig naar de locatie om vervolgens vanuit een hoge hartslag die hartslag nog meer op te jagen. Dat is geen goede start. Daarom halen we die ademhaling naar beneden (met ontspanningsoefeningen) en dus de hartslag vóórdat we beginnen. En pieken tijdens de workout is juist goed, om je conditie te verbeteren, maar kunnen rusten tussendoor is dan ook belangrijk. Zodat je je lichaam leert hoe ie terug kan schakelen in tijden van stress.
Probeer het eens uit tijdens de feestdagen: actieve rust. Een rustige ronde hardlopen en daarna een boek lezen bij het haardvuur, mét een rustige neusademhaling.
Ik wens je hele fijne en vooral actieve feestdagen toe mét een vleugje rust.
PS: Wil je het nieuwe jaar fit en rustig starten? Sluit dan aan bij de Easy Boost of Easy Run!