Waarom is water zo belangrijk?
Water is onmisbaar voor je lijf. Het hoort, net als eten en slapen, bij onze eerste levensbehoefte. Het vrouwenlichaam bestaat voor ongeveer 52% uit vocht, mannen dragen zo’n 63% vocht mee. Ook baby’s zijn goed gehydrateerd: zij bestaan voor 75% uit vocht. Hydratatie is dus essentieel om goed te kunnen functioneren. Een paar weken niets eten kan een mens wel aan maar een paar dagen zonder water is funest.
Hoeveel water heb je op een dag minimaal nodig?
Gemiddeld heeft een volwassen persoon 1,5 tot 2 liter water per dag nodig. Hoeveel vocht je exact nodig hebt is afhankelijk van je leeftijd, waar je woont en wat je doet. Sport je bijvoorbeeld intensief, heb je fysiek zwaar werk of is het tropisch warm, dan kun je er gerust een halve liter bij optellen. Ook zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven mogen meer drinken.
Welke klachten ontwikkel je bij een tekort aan water?
Drink je te weinig water dan kun je gedehydrateerd raken en klachten ontwikkelen zoals vermoeidheid of neerslachtigheid. Een op de vier gezondheidsklachten is te wijten een chronisch tekort aan water. Dat willen we natuurlijk voorkomen, helemaal als je zwanger bent of borstvoeding geeft.
Maar zo krijgen we jou wel aan het water. 4 feiten:
#1. Disfunctioneren van je brein
Ongeveer 90% van je hersenen bestaat uit water. Ontzettend belangrijk om aan te vullen dus. Zonder water krijgt je bovenkamer te weinig zuurstof. Je merkt dat snel aan een slecht humeur, korte concentratieboog en het geheugen van een vergiet. Ook hoofdpijn is een teken – je hersenvocht wordt aangesproken bij een vochttekort. Kortom: je brein laat het afweten.
#2. Ontwikkeling van ziektes
80% van de ziektes zijn gerelateerd aan te weinig water drinken. De gifstoffen stapelen zich op in je bloed en kunnen zo voor allerlei problemen zorgen. Maar door het watertekort maak je ook minder beschermingsstoffen aan voor je immuunsysteem en dus krijg je een slechtere weerstand. Ook kunnen problemen aan de gewrichten door uitdroging komen.
#3. Uiterlijk vertoon: huid, mond en omvang
Je huid wordt dof van te weinig water. Een chronisch watertekort zorgt bovendien voor een versnelde veroudering van je huid. Ook de geur uit je mond lijdt onder te weinig water; je maakt minder speeksel aan waardoor bacteriën in je mond blijven hangen. En wat betreft de omvang: door te weinig water krijg je trek en ga je sneller snaaien.
#4. Groot energielek
Door een langdurig gebrek aan water kun je een lage bloeddruk krijgen en een zuurstoftekort in de hersenen. Hier word je ontzettend loom van. Ook moet je lijf harder werken om het bloed rond te pompen, een gigantisch energielek: beter drinken dus.
Ik drink veel koffie en thee: telt dat ook mee?
Koffie en thee tellen ook mee! Je vochtinname mag van allerlei drankjes komen; 70% komt van drank en de rest uit je voeding. Dat koffie en thee door de cafeïne niet mee zouden tellen is een fabel. Dus neem gerust je shot cafeïne na een slechte nacht 😉
Toch blijf ik het lastig vinden om aan die liters vocht te komen
Met deze tips valt het reuze mee. Voeg een schijfje citroen of ander fruit – zoals aardbeien of mandarijn – toe aan je water, dat drinkt makkelijker. Neem altijd een waterflesje mee zodat je constant kunt drinken. Of koppel het drinken van water aan een vaste gewoonte; bijvoorbeeld altijd nadat je je jas aan de kapstok hangt. ‘s Ochtends meteen na het opstaan twee glazen lauwwarm water drinken is ook slim. Zo vul je meteen je vochttekort van de nacht aan én zet je je metabolisme ‘aan’ doordat je lichaamswarmte iets stijgt.
En nu?
Start met elke dag een slok water meer te drinken. Hoeveel water je precies moet drinken verschilt per persoon. Een goede stelregel is: drink zoveel totdat je moet plassen – gele urine is niet goed. Houd rekening met zo’n 4 tot 7 toiletbezoeken per dag.
PS Wist je dat een alcoholvrij drankje ook erg goed hydrateert?